Prosecco vs Champagne

Peter Tofteby Ikke kategoriseret

73 / 100

Prosecco

Prosecco er Italiens mest kendte mousserende vin. I mange år spillede det endnu en violin til Champagne, fordi meget af den tilgængelige Prosecco bare ikke var god. Men fine Proseccos er blevet mere bredt tilgængelige, og det kører nu hals og hals med Champagne for popularitet.

Prosecco er lavet i Veneto-regionen i Italien (den samme region, der gav os den strålende Aperol spritz , fra en druesort kaldet Glera.

Produktionsmetoden for Prosecco adskiller sig især fra Champagne eller Cava, idet den sekundære gæring, der giver boblende vin sin fizz, sker i ståltanke snarere end i flasker. Dette påvirker smagen især, hvilket gør den lettere og mindre gær . Prosecco kan have en tendens til at være lidt sødere end Champagne eller Cava, med større taberbobler og flydende smag af æble, pære, citronskal, lyse blomster og endda tropisk frugt.

En tør Prosecco er min favorit til mange mousserende cocktails, fordi den ikke kæmper med spiritus og andre modifikatorer .

En af mine favorit producenter af Prosecco er Walter Nardin

Champagne

Enhver diskussion af mousserende vin skal simpelthen begynde med la grande dame, Champagne.

Folk kalder ofte enhver mousserende vin champagne, men i virkeligheden kan kun mousserende vin fremstillet i Champagne-regionen i Frankrig kaldes Champagne. Den skal være fremstillet af Pinot Noir (a blanc de noirs er en champagne fremstillet overvejende af Pinot Noir-druer), Pinot Meunier eller Chardonnay (blanc de blanc er lavet af Chardonnay) og er oftest en blanding af alle tre.

Champagne er produceret af méthode champenoise. Denne metode siges at være tilfældigt opfundet af en bestemt munk kaldet Dom Perignon og raffineret af enken (veuve) Cliquot. Begge disse navne skal være kendt for enhver Champagne-entusiast (eller endda ikke-entusiast), fordi de stadig er de to mest berømte huse i Champagne.

Méthode champenoise involverer tilsætning af mere gær og sukker til en base af vin og derefter aftapning af vin til en anden gæring. Under denne proces sidder vinen på den døende gær og sediment, der dannes, kaldet bæren, og flasken væltes og centrifugeres gradvist, så al bæren samles i flaskens hals. Derefter flashes flasken, bølgen springes ud, og flasken forsegles igen for at blive poppet igen ved et bryllup eller forlovelse eller husopvarmning eller en anden vigtig lejlighed.

På grund af den langvarige proces med at sidde på bæren får Champagne rigdom og kompleksitet og dens karakteristiske kiks-y eller gærede noter. Og mens nogle stilarter af Champagne er sprøde med noter af citron, æbler og flint, bliver fine champagner ofte dristige med smag af ristet brioche, ristet frugt og karamel.

Min personlige regel er at aldrig købe champagne, medmindre jeg er mindre, jeg planlægger at springe til noget, der starter omkring $ 40. Det kan bare være de flasker, jeg har stødt på, men efter min erfaring, mens high-end champagner er en af ​​livets store fornøjelser, er billige champagner mindre behagelige at drikke end tilsvarende priser eller endda meget billigere Proseccos og cavas .